Είναι τα ρούχα μας μία αντανάκλαση του εαυτού μας;

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ελισάβετ Χρυσανθάκη

Ο τρόπος που ο κάθε άνθρωπος επιλέγει να ντύνεται στην καθημερινή του ζωή, αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την «ταυτότητά» του και είναι η αρχική εικόνα που προβάλλει στους άλλους, το πρώτο δείγμα που τους δίνει για το ποιόν του.

Οι περισσότεροι από εμάς, επιλέγουμε ρούχα που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν στον σωματότυπό μας και μας προσδίδουν γοητεία και κομψότητα. Ωστόσο, το ντύσιμο αποτελεί  ένα πολύ ισχυρό εκφραστικό μέσο και, ως εκ τούτου, προσπαθούμε να το συσχετίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο με τον εσωτερικό μας κόσμο, ώστε να αποτυπώνονται σε αυτό οι πεποιθήσεις, οι επιλογές και τα γούστα μας, οι επιρροές που μπορεί να έχουμε ή ακόμα και η διάθεση και τα συναισθήματά μας μία συγκεκριμένη ημέρα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από το ντύσιμο ενός ατόμου μπορούμε, σε πολλές περιπτώσεις, να διακρίνουμε την κοινωνική ή επαγγελματική του κατάσταση, τον τόπο από τον οποίο κατάγεται, τη θρησκεία που ασπάζεται, τις μουσικές του προτιμήσεις κ.α. Βέβαια, η ταύτιση του τρόπου ντυσίματος με την προσωπικότητα ενός ατόμου δεν είναι πάντα επιτυχής καθώς το άτομο αυτό, μπορεί να μην θέλει να κάνει εμφανή κάποια στοιχεία του χαρακτήρα του και να επιλέγει πιο ουδέτερες εμφανίσεις, ή ακόμα να μην έχει βρει το προσωπικό του στυλ και οι επιλογές του να στηρίζονται σε πρότυπα που μπορεί να έχει ή στις εκάστοτε τάσεις της μόδας, που στην πραγματικότητα μπορεί να μην ταυτίζονται καθόλου με τα δικά του «θέλω».

https://sourcingjournal.com/wp-content/uploads/2018/12/shutterstock_9439232aa.jpg

Εκτός, όμως, από τα μηνύματα που μπορεί να εκπέμπει το στυλ ενός ατόμου για το ίδιο το άτομο, έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να ντυθούμε, ανάλογα με την κάθε περίσταση, επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία και την απόδοσή μας στις υποχρεώσεις της καθημερινότητας. Ένα κομψό και προσεγμένο ντύσιμο μπορεί να μας χαρίσει αυτοπεποίθηση και να μας δώσει κίνητρο να ξεκινήσουμε την ημέρα μας και να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά και τις υποχρεώσεις μας. Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι τα άτομα που μεριμνούν για το πώς θα είναι ντυμένοι πριν από μία αθλητική προπόνηση, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ξεκινήσουν την προπόνησή τους δυναμικά, να την φέρουν εις πέρας με επιτυχία και να είναι πολύ πιο αποδοτικοί σε σχέση με εκείνους που επιλέγουν να μην δίνουν σημασία στην αθλητική τους ένδυση. Αυτοί, πολλές φορές,  καταλήγουν στο να παραλείπουν τελείως την προπόνηση καθώς δεν μπαίνουν σε μία διαδικασία παραγωγικότητας  και προετοιμασίας για ένα γεγονός.

Επίσης, μπορεί υποσυνείδητα να επιλέγουμε το πώς θα ντυθούμε ανάλογα με το πώς αισθανόμαστε σε κάθε περίσταση. Πιο συγκεκριμένα, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση λύπης ή αντιμετωπίζουμε ένα δυσάρεστο συμβάν, υποσυνείδητα επιλέγουμε πιο μονότονα ρούχα, σε σκούρες κυρίως αποχρώσεις. Αντιθέτως, όταν είμαστε χαρούμενοι ή ανυπόμονοι για μία νέα κατάσταση, καταφεύγουμε σε  πιο ανοιχτόχρωμα ρούχα  και μπορεί ακόμα και να τολμήσουμε και την επιλογή ενός πιο τολμηρού για τα δεδομένα μας συνόλου, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να διστάζαμε να φορέσουμε και να πειραματιστούμε έτσι σε διάφορα στυλ ντυσίματος.

https://bloximages.chicago2.vip.townnews.com/heraldextra.com/content/tncms/assets/v3/editorial/7/1a/71afe984-d2b8-58ad-829d-e629818fdc96/5e6eed6e4eef3.image.jpg?crop=1278%2C1278%2C171%2C0&resize=1278%2C1278&order=crop%2Cresize

Το στυλ που επιλέγουμε να υιοθετήσουμε αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα δείγμα της προσωπικότητας και των επιλογών μας και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να διαφοροποιηθεί ως ένα βαθμό ή ακόμα και να αλλάξει τελείως καθώς οι τάσεις της μόδας ανακυκλώνονται συνεχώς και οι εποχές αλλάζουν όπως και εμείς οι ίδιοι. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε πάντα να επιλέγουμε ρούχα που μας αντιπροσωπεύουν ως άτομα και να ακολουθούμε όποιες από τις τάσεις αυτές προσθέτοντας πάντα τη δική μας ξεχωριστή πινελιά.

.https://st2.depositphotos.com/5906386/9912/i/950/depositphotos_99129822-stock-photo-sale-tourism-shopping-and-happy.jpg

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...