5 πράγματα που θα μας λείψουν τις γιορτές(ή και όχι)

Στην ερώτηση “ποια είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου;”, πολλοί θα έσπευδαν να απαντήσουν “τα Χριστούγεννα“. Χιλιάδες είναι οι λόγοι που κάνουν αυτή τη γιορτή να κερδίζει την πρωτιά στο βάθρο των πιο ωραίων εποχών του χρόνου. Χριστουγεννιάτικα τραπέζια, δώρα, έξοδοι με φίλους, κάλαντα. Μπορεί στο άκουσμα τους όλα τα παραπάνω να φαντάζουν υπέροχα, αλλά έρχονται οι μέρες των γιορτών και τα εκάστοτε ευτράπελα για να μας διαψεύσουν. Μήπως αυτή τη χρονιά γλυτώσαμε από πολλά «δεινά» των εορτών και πρέπει να ευγνωμονούμε για την τύχη μας το 2020; Ας δούμε, όμως, 5 πράγματα που αλλιώς τα φανταζόμαστε και αλλιώς…καταλήγουν τελικά, και μετά μπορούμε να απαντήσουμε στο κρίσιμο ερώτημα: Θα μας λείψουν πραγματικά αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε φέτος στις γιορτές;

1. Τα οικογενειακά τραπέζια

Αυτές οι σουρεαλιστικές στιγμές του οικογενειακού τραπεζιού που ζούμε κάθε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά, είναι ανεκτίμητες! Από πού να ξεκινήσουμε; Από τον θείο που κάθεται πάντα με την νεολαία; Την ξαδέρφη που κάνει δίαιτα και τρώει μόνο σαλάτες; Ή από τους καβγάδες για τα πολιτικά που συντροφεύουν κάθε ελληνική οικογενειακή μάζωξη; Υπάρχει, βέβαια, και εκείνη η θεία, που θέλει πιο πολύ και από ’σένα να πάρεις πτυχίο και σε ρωτάει συνέχεια «Πότε τελειώνεις με το καλό;», «Πόσα μαθήματα χρωστάς;» και εσύ από τον πανικό, προκειμένου να μην απαντήσεις, μπουκώνεις δύο μελομακάρονα. Γενικά, οι αδιάκριτες ερωτήσεις, δίνουν και παίρνουν σε αυτά τα τραπέζια, όπως και οι οικογενειακές ιστορίες που ακούς κάθε χρόνο ξανά και ξανά και έχεις αποστηθίσει καλύτερα και από τα αρχαία κατεύθυνσης της 3η λυκείου. Πόσο βαρετά θα ήταν, όμως, τα Χριστούγεννα, χωρίς αυτά τα οικογενειακά τραπέζια, που όσο και να τα παρωδείς, θα σου θυμίζουν για πάντα την γιορτινή οικογενειακή ατμόσφαιρα;

2. Το ποτό μετά τις 12

Κάθε χρόνο τα ίδια. Υπόσχεσαι ότι θα κλείσεις από νωρίς τραπέζι φέτος και δε θα τρέχεις πάλι τελευταία στιγμή να βρεις… αλλά ΌΧΙ! Γιατί, ως γνωστόν, ένα είναι το moto: Αν δεν αγγίξεις το deadline, δεν έχει νόημα. Οπότε, πάλι προπαραμονές θα το κάνεις. Κι αφού, τελικά, γίνεται το θαύμα των Χριστουγέννων και βρίσκεις να κλείσεις κάπου, που να συμφωνεί και όλη η παρέα (άλλο χαρούμενο κεφάλαιο αυτό), δεν υπάρχει χώρος ούτε για να ακουμπήσεις το ποτό σου. Μετανιώνεις, φυσικά, την ώρα και τη στιγμή που βγήκες και ξέχασες την περσινή σου δήλωση, ότι του χρόνου θα κάτσεις σπίτι, αλλά είναι πια λίγο αργά (ο διπλανός σου ήδη σε έχει σπρώξει 132 φορές και άλλες τόσες ο σερβιτόρος).Εντωμεταξύ, σε λίγες ώρες πρέπει και να ξυπνήσεις γιατί σας έχει τραπέζι το σόι από τη μεριά του μπαμπά σου αυτή τη φορά. Τι ωραίοι ήταν αυτοί οι προ-COVID αποτυχημένοι εορτασμοί! Όσο και να γκρινιάζαμε για αυτούς, καταβάθος φέτος θα μας λείψουν. Ας το παραδεχτούμε!

γιορτες πραγματα που θα μας λειψουν

3. Η ανταλλαγή δώρων

Για πολλούς «άκαρδους» τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν παρά μία καλή ευκαιρία για μία τίμια ανταλλαγή δώρων. Το Christmas Spirit είναι συνυφασμένο με τα πιο ανιδιοτελή μας συναισθήματα, θα έλεγαν οι πιο ρομαντικοί (#not), και κάπου εκεί ο υπερκαταναλωτισμός που έχει τα πρωτεία αυτή τη περίοδο, έρχεται να μας επαναφέρει στη πραγματικότητα. Δυστυχώς, όμως, τις περισσότερες φορές αυτές οι ανταλλαγές δώρων δεν κρίνονται αντάξιες των προσδοκιών μας, καθώς έχουν έναν συμβολικό χαρακτήρα, και συνήθως μένουμε με… τον συμβολισμό και μερικά άχρηστα δώρα, που κοσμούν το συρτάρι του σπιτιού μας, ενώ παράλληλα πρέπει να επιδείξουμε και όλο το υποκριτικό ταλέντο που διαθέτουμε για να πιστέψει ο υπεύθυνος  του «λάθος» δώρου ότι μας άρεσε. Γι’ αυτό, καλύτερο θα ήταν να στερηθούμε τη χαρά της έκπληξης και να προ-παραγγείλουμε το δώρο που θέλουμε για πιο σίγουρα αποτελέσματα.

ανταλλαγή δώρων

4. Οι Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί

Το αγαπημένο όλων μας, μικρών και μεγάλων τις γιορτές: Χριστουγεννιάτικοι στολισμοί. Τι έχουν δει τα μάτια μας τόσα χρόνια! Από σπίτια με χιλιάδες φωτάκια, με την πιο “κιτς” διάθεση, μέχρι τους πιο φαντασμαγορικούς στολισμούς των Ευρωπαϊκών Πρωτευουσών, που μας κάνουν κάθε χρόνο να θέλουμε να ταξιδέψουμε ως εκεί για να δούμε το θέαμα από κοντά. Φέτος, δε θα έχουμε την ευκαιρία να πάμε ούτε στη Χριστουγεννιάτικη Βιέννη αλλά, κυρίως, ούτε και… στην αγαπημένη μας επαρχία για να θαυμάσουμε τους πρωτότυπους, made in Greece στολισμούς των διαφόρων χωριών. Όμως, πολλές φορές αυτή η πρωτοτυπία δε στέφεται με (καθόλου) επιτυχία και μας κάνει να αναρωτιόμαστε τι να είχε στο μυαλό του ο εκάστοτε “καλλιτέχνης” όταν σκαρφιζόταν τη φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση στη πλατεία του χωριού, που τόσο πολύ ανυπομονούσαμε να δούμε.

Ας δούμε δύο χριστουγεννιάτικα δέντρα που θα σας μείνουν αξέχαστα, για να καταλάβετε τι εννοούμε: Το αφαιρετικό δέντρο από ξύλα στα Γιάννενα, στην πρώτη φωτογραφία, και το δέντρο στη Λακωνία, τυλιγμένο γύρω από μία κολώνα φωτισμού, στη δεύτερη. Γιατί η μαγεία των γιορτών μπορεί να στηθεί ακόμα και σε μία κολώνα(!) Τι να μας πουν εμάς το Παρίσι και η Βιέννη; Ας παραδεχτούμε ότι όλες αυτές οι (κακόγουστες) εικόνες θα μας λείψουν, έστω και λίγο φέτος.

γιορτές, τι θα μας λείψει

γιορτες τι θα μας λειψει

5. Τρίγωνα Κάλαντα!

Όσο ήμασταν παιδιά, μας ενθουσίαζε πολύ το έθιμο με τα κάλαντα. Κανονίζαμε μέρες πριν πως θα χωριστούμε και επειδή ξέραμε ότι συνήθως δίνουν τα περισσότερα λεφτά στους πρώτους, ξυπνούσαμε νωρίς για να είμαστε εμείς αυτοί. Όταν, όμως, έχουν περάσει κάποια χρόνια από τότε που έλεγες τα κάλαντα, το έθιμο αυτό δεν είναι και από τα αγαπημένα σου. Να σε ξυπνάνε ,δηλαδή, από τις 8, τα θυροτηλέφωνα και τα κουδούνια και τα «να τα πούμε;» Ωστόσο, θυμάσαι ότι πέρασες και εσύ από αυτή τη φάση, οπότε θέλεις να είσαι ευγενικός και να ανοίγεις την πόρτα στα παιδάκια. Τα τριγωνάκια νιώθεις ότι χτυπάνε και λίγο μέσα στο κεφάλι σου, στις 8 το πρωί, ειδικά αν τα έχεις τσούξει ελαφρώς χθες το βράδυ. Δεν ξέρεις καν πώς να αντιδράσεις όταν σου λένε τα κάλαντα! Τους κοιτάς κάπως χαρούμενα-αμήχανα, φορώντας πιτζάμες και έχοντας ένα μαλλί ασορτί με τη διάθεση. Τέλος, πρέπει να έχεις χαλάσει ψιλά για να μην τους δώσεις μανταρίνια ή κουραμπιέδες, όπως σου έδιναν εσένα κάποιες φορές και ένιωθες ότι δε θα υπάρξει μεγαλύτερη απογοήτευση από αυτή στη ζωή. Τι θα ήταν, όμως, τα Χριστούγεννα βρε, χωρίς αυτές τις παιδικές φωνούλες να σε ξυπνάνε!

Mε το χέρι στη καρδιά, μήπως αναθεωρήσατε μερικά πράγματα μετά την ανάγνωση του παραπάνω άρθρου; Μήπως τα περσινά Χριστούγεννα δε θα μας λείψουν και τόσο τελικά;

Η συγγραφή του άρθρου έγινε μαζί με:

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...