Γίνε η διαφορά – Συνέντευξη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Στις 31 Μαρτίου, παρευρέθηκα σε μια δράση της ομάδας “Γίνε η Διαφορά”. Αν αναρωτιέστε τι ομάδα είναι αυτή, διαβάστε παρακάτω και θα σας λυθούν όλες οι απορίες.

Γίνε η διαφορά - Τι είναι;

Η ομάδα “Γίνε η Διαφορά” αποτελεί μια ομάδα αλληλεγγύης νέων με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συγκροτείται από φοιτητές και μη, οι οποίοι μέσα από διάφορες δράσεις στοχεύουν στο να βοηθήσουν τόσο τους άστεγους της πόλης όσο και το περιβάλλον.

Συνέντευξη από τον Ιωάννη Μάρκο

 1) Πώς και πότε ξεκίνησε αυτή η πρωτοβουλία;

Όλο αυτό το ξεκίνησε πέρυσι (2020) με έναν φίλο και μία φίλη μου. Μαγειρεύαμε ή αγοράζαμε φαγητά και τα μοιράζαμε καθημερινά, συνήθως στην Τσιμισκή. Όταν οι δύο φίλοι μου έφυγαν, επειδή τελείωσαν τις σπουδές τους, έπρεπε να συνεχίσω το έργο μόνος μου. Έτσι, έκανα μια δημοσίευση στα Ανομολόγητα ΑΠΘ, την οποία ακολούθησαν κι άλλες πολλές και στην σελίδα αυτή, αλλά και στο Salonika Finest, προκειμένου να κοινοποιηθεί η υπό δημιουργία ομάδα μας και να μαζέψουμε κι άλλα μέλη. Μόλις γίναμε μια παρέα 50-60 ατόμων, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δράση μας στις 20 Δεκεμβρίου.

Γίνε η διαφορά

2) Ποιες είναι οι δράσεις σας και κάθε πότε γίνονται;

Στην αρχή που ήμασταν λίγα άτομα, η δράση ήταν μόνο μια μέρα. Ωστόσο, αργότερα τα μέλη αυξήθηκαν κι έτσι οι βασικές μέρες είναι πλέον Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή. Η ώρα μας είναι πάντα σταθερή, 6:00 μ.μ., ώστε να μας βολεύει όλους και συναντιόμαστε μπροστά από την λέσχη του ΑΠΘ. Στην συνέχεια, παίρνουμε την μερίδα που μας αναλογεί από την λέσχη και χωριζόμαστε σε ομάδες. Κάθε ομάδα πηγαίνει σε διαφορετική περιοχή για την διανομή του φαγητού, π.χ. Τσιμισκή, Αγγελάκη, Αριστοτέλους, Αντιγονιδών και Αγίου Δημητρίου. 

Μοιράζουμε φαγητά στους ανθρώπους που είναι στους δρόμους, άστεγοι και όχι στους επαγγελματίες ζητιάνους. Συνήθως, οι ομάδες είναι μια μίξη παλιών με νέων μελών, για να νιώσουν τα νέα άτομα περισσότερο οικεία. Στο τέλος της δράσης, συναντιόμαστε όλοι μαζί και συζητάμε για το πώς πήγε η κάθε ομάδα, αλλά και γνωριζόμαστε καλύτερα μεταξύ μας. Αυτό γίνεται τις καθημερινές. Τις Κυριακές γίνεται κάτι τελείως διαφορετικό, δηλαδή μαζευόμαστε και πηγαίνουμε να καθαρίσουμε δασάκια. Μέχρι στιγμής έχουμε καθαρίσει τους Κήπους του Πασά και το Δασικό Κέντρο Αναψυχής Αγίου Παύλου

Previous slide
Next slide

3) Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στις δράσεις σας και ποιοι είναι οι τρόποι επικοινωνίας με την ομάδα;

Στις δράσεις μας μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Δεν κατακρίνουμε ούτε ηλικία, ούτε κάποιο άλλο χαρακτηριστικό. Όποιος το επιθυμεί, μπορεί να μας βρει στο Facebook (“Γίνε η Διαφορά”) και στο Instagram (“gineidiafora”). Προς το παρόν, οι ηλικίες μας κυμαίνονται από 16 χρονών μέχρι 25, δηλαδή ο μέσος όρος είναι περίπου 20-21. Ο καθένας είναι ευπρόσδεκτος στην ομάδα μας και θεωρώ ότι τα νέα μέλη αισθάνονται άνετα, γιατί είμαστε μια μεγάλη παρέα.

4) Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

Το σχέδιό μας για το μέλλον, αν μαζευτούμε αρκετά άτομα και έχουμε τους κατάλληλους πόρους, είναι να γίνουμε κάπως πιο επίσημη ομάδα, να βρούμε κάποιο μέρος να νοικιάσουμε και να μαγειρεύουμε εκεί πάρα πολλές μερίδες φαγητού. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθάμε όλη την Θεσσαλονίκη και όχι μόνο το κέντρο. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει στο μέλλον. Απλώς χρειάζεται να το πάρουμε όλοι ζεστά και να προσπαθούμε για το καλύτερο.

Τα γλυκά χαρτάκια που τοποθετούν μέσα στις σακούλες τα μέλη της ομάδας "Γίνε η Διαφορά"
"Καλησπέρα. Περνάμε Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή. Ερχόμαστε στο Κέντρο και μοιράζουμε γεύματα."
Τα γλυκά χαρτάκια που τοποθετούν μέσα στις σακούλες τα μέλη της ομάδας "Γίνε η Διαφορά"
"Καλησπέρα. Περνάμε Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή. Ερχόμαστε στο Κέντρο και μοιράζουμε γεύματα."
Previous slide
Next slide

Το feedback από τα μέλη

Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν να μπω στην ομάδα, γιατί δεν ήξερα πώς λειτουργεί. Στην τελική, όμως, σκεφτόμουν ότι εγώ έχω κάτι δεδομένο για μένα, με το οποίο θα μπορούσα να κάνω χαρούμενους κάποιους ανθρώπους. Επομένως, ήρθα στην ομάδα και περνάω πολύ ωραία, γιατί νιώθω ότι βοηθάω."

Μου αρέσει η ομάδα μας, επειδή είναι κάτι μη δεσμευτικό. Ο καθένας μπορεί να έρθει όποτε θέλει και είναι κάτι πολύ ανάλαφρο. Έπειτα, δεν χρειάζεται απαραίτητα να ξοδεύουμε, ως φοιτητές, επιπλέον χρήματα, γιατί μοιράζουμε κάτι το οποίο παρέχεται δωρεάν σε εμάς και αποφασίζουμε αντί να το κρατήσουμε για τον εαυτό μας, να το δώσουμε σε κάποιον που το' χει ανάγκη. Και αυτό το βρίσκω πολύ όμορφο.

Στην ομάδα ήρθα κι εγώ για τον λόγο ότι το φαγητό στην λέσχη ήταν κάτι που μπορούμε να έχουμε ανά πάσα στιγμή, ενώ κάποιοι άνθρωποι έξω (είχε και πολύ κρύο όταν ξεκινήσαμε) δεν το έχουν. Είναι μια ευκαιρία για όλους μας να ενωθούμε, ώστε να βγει κάτι καλό από αυτό και, εκτός αυτού, δενόμαστε και περνάμε και πολύ ωραία όλοι μαζί.

Επικοινωνία με την ομάδα "Γίνε η διαφορά"

Τους ευχαριστώ πολύ όλους για την όμορφη αυτή εμπειρία και ελπίζω να πετύχουν τα σχέδιά τους!

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...