Βόρειο Σέλας: 3 Helpful Ταξιδιωτικές Συμβουλές

Το Βόρειο Σέλας, αποτελεί ένα από τα πιο μαγευτικά φαινόμενα της φύσης, κατά το οποίο ο έναστρος ουρανός «ντύνεται» με διάφορα χρώματα τα οποία χορεύουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το Βόρειο Σέλας έχει προκαλέσει δέος και συγκινήσεις στην ανθρωπότητα ανά τους αιώνες και έχει συνδεθεί με το θείο, τη δύναμη της μητέρας φύσης αλλά και τη μετά θάνατο ζωή, μια πεποίθηση που παραμένει ακόμα στο μυαλό κάποιων ανθρώπων που ζουν στις περιοχές που εμφανίζεται το φαινόμενο. Στη σύγχρονη εποχή, οι επιστήμονες έχουν δώσει την ακριβή εξήγηση για την ύπαρξη του Βόρειου Σέλατος, το οποίο στην πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα της «συνάντησης» των φορτισμένων ηλεκτρονίων που εκπέμπονται από τον ήλιο και των ατόμων οξυγόνου και αζώτου που βρίσκονται στο μαγνητικό πεδίο της γης. Παρόλα αυτά, το Βόρειο Σέλας, αποτελεί μια πηγή μαγείας για πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι οργανώνουν ταξίδια στις κατάλληλες περιοχές του βορείου ημισφαιρίου με κύριο στόχο το «κυνήγι του». Όντας μια από τους τυχερούς που είχαν τη συγκεκριμένη εμπειρία, αποφάσισα να παρουσιάσω ορισμένες ταξιδιωτικές συμβουλές για όσους ονειρεύονται να αντικρίσουν τα φώτα του ουρανού.

  1. Ο Προορισμός

  Υπάρχουν αρκετές περιοχές από τις οποίες είναι ορατό το Βόρειο Σέλας, όπως η μακρινή Αλάσκα ή η απόκοσμη Ισλανδία. Προσωπικά επισκέφτηκα τη μικρή νορβηγική πόλη Tromso ( στα νορβηγικά Tromsø, στα ελληνικά νομίζω πως προφέρεται Τρούμσε), που τοποθετείται 350 χλμ. από τον Αρκτικό Κύκλο και συχνά αποκαλείται από ντόπιους και τουρίστες ως «The city of Northern Lights». Πέρα από την εμπειρία του να δει κανείς το Βόρειο Σέλας, το Tromso προσφέρει μια σειρά από πανέμορφα τοπία, όπως γαλάζια παγωμένα βουνά που πλέουν πάνω στον παγωμένο ωκεανό, τριγωνικά παραδοσιακά, σκανδιναβικά σπιτάκια που σου θυμίζουν πως βρίσκεσαι σε μια διαφορετική πλευρά της Ευρώπης και πολλές άλλες εικόνες της φύσης που υπάρχει στην καρδία του χειμώνα. Για να φτάσει κανείς στο Tromso συνήθως χρειάζεται να σταματήσει ή να περάσει μια νύχτα στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας Oslo και στη συνέχεια να επιβιβαστεί σε μια πτήση διάρκειας 2 ωρών περίπου.

Tromso City

2. «Το κυνήγι»

    Όταν κάποιος αποφασίζει να οργανώσει το συγκεκριμένο ταξίδι, είναι σημαντικό να έχει στο νου του πως το αν θα αντικρίσει το Βόρειο Σέλας είναι καθαρά θέμα τύχης. Δυστυχώς, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ταξιδιώτες δεν κατόρθωσαν να το δουν, καθώς πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο που δεν εμφανίζεται κάθε νύχτα και με την ίδια ένταση, για παράδειγμα ενδέχεται κάποιος να δει απλά μια γραμμή για λίγα δευτερόλεπτα. Επίσης, ένα άλλο ζήτημα αποτελεί ο καιρός, ο οποίος χαρακτηρίζεται από έντονη συννεφιά στις χώρες του βορείου ημισφαιρίου, με αποτέλεσμα τα φώτα να μην είναι ορατά, ακόμα και αν εμφανίζονται στον ουρανό. Για να ανεβάσει κάποιος τις πιθανότητες να πετύχει το Βόρειο Σέλας, υπάρχουν ορισμένες εφαρμογές που δείχνουν, κατά προσέγγιση, τις πιθανότητες εμφάνισης του. Συνεχίζοντας, σε όλες σχεδόν τις περιοχές που προσφέρονται για τη θέαση του Βόρειου Σέλατος, οργανώνονται μικρά tours που πηγαίνουν τους ταξιδιώτες σε διάφορα σημεία με στόχο να πετύχουν τα φώτα. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα tours μπορεί να μην αποδειχθούν χρήσιμα, καθώς οι διοργανωτές τους δεν μπορούν να ελέγξουν τις πιθανότητες εμφάνισής του φαινομένου και ταυτόχρονα, το κόστος τους δεν είναι μικρό αφού αγγίζει σίγουρα τα 100 ευρώ. Από την προσωπική μου εμπειρία, δεν κατάφερα να δω το Σέλας μέσα από το tour που είχαμε κλείσει με την παρέα μου. Έτσι, την επόμενη μέρα, ζητήσαμε από έναν ντόπιο να μας προτείνει σημεία από τα οποία θα μπορούσαμε να πετύχουμε το Σέλας. Το απόγευμα επιλέξαμε ένα από αυτά και μετά από δύο μίση περίπου ώρες αναμονής στην παγωνιά του αρκτικού (ναι η διαδικασία δεν είναι πολύ ευχάριστή), τα φώτα παρουσιάστηκαν στον, ευτυχώς, καθαρό ουρανό και έμειναν να κινούνται για περίπου 45 λεπτά (μεγάλο διάστημα για τα δεδομένα του Βορείου Σέλατος).

Βόρειο Σέλας

3.To budget

  Το συγκεκριμένο ταξίδι δεν είναι ίσως από τα πιο οικονομικά, καθώς οι τιμές της Σκανδιναβίας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Έτσι, αν μιλάμε για νέους των οποίων το budget είναι περιορισμένο, ίσως είναι προτιμότερο, να αγοράζουν μια απλές και οικονομικές τροφές, όπως ζυμαρικά, μπισκότα και άλλα σνακ, ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν τα χρήματα τους σε άλλες δραστηριότητες προσφέρει η Σκανδιναβία. Κατά προσέγγιση, ένα ταξίδι αυτής της φύσης σίγουρα ξεπερνάει τα 500 ευρώ.

  Χωρίς αμφιβολία το ταξίδι μου στη Νορβηγία ήταν το πιο μαγικό και ξεχωριστό που έχω κάνει στη ζωή μου, με αποκορύφωμα τη θέαση του Βόρειου Σέλατος, του οποίου η σκέψη και μόνο σε καθηλώνει. Μια τέτοια εμπειρία σε συντροφεύει για όλη σου την ζωή, για αυτό αν έχεις δεύτερές σκέψεις για την διοργάνωση ενός τέτοιου ταξιδιού, ξεπέρασε τες, πάρε τα απαιτούμενα ρίσκα και ζήσε το! 

Σημείωση: Όλες οι φωτογραφίες που περιλαμβάνονται, αποτελούν λήψεις δικές μου και των φίλων μου!

ΠΑΡΑΠΟΜΠΈΣ

Πληροφορίες για το Tromso

Βόρειο Σέλας και Επιστήμη

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...