... Ξαφνικά, η νύχτα χρωματίζεται με τα πινέλα κάποιου άγνωστου ζωγράφου. Μοιάζει με ουράνιο χορευτικό αρχαίων πνευμάτων ή με κινηματογραφικό εφέ επιστημονικής φαντασίας. Το ήδη απόκοσμο τοπίο του Βορρά, με την εμφάνιση των χρωματιστών πέπλων, φτάνει σχεδόν στα όρια της ψυχεδέλειας. Αποκύημα της φαντασίας, κομμάτι ενός παράξενου ονείρου ή είναι όντως πραγματικότητα; Ο ουρανός γεμίζει με ποικιλία φανταχτερών χρωμάτων και περίτεχνων σχεδίων. Οι εμφανίσεις του αιφνίδιες όσο και οι μεταμορφώσεις του. Το φαινόμενο δεν είναι άλλο από το Βόρειο Σέλας...
Ας μάθουμε για το Σέλας
Το μαγευτικό “σόου” της φύσης, από την αρχαιότητα έως και τη σύγχρονη εποχή, προσέλκυε την προσοχή των ανθρώπων. Αστρονόμοι ή απλοί παρατηρητές θαυμάζουν και επιδιώκουν να βιώσουν το θέαμα του. Το Σέλας είναι ένα εντυπωσιακό φωτεινό ουράνιο φαινόμενο που εντοπίζετααι στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και είναι ορατό κυρίως στους πόλους, για αυτό και ονομάζεται επίσης Πολικό Σέλας. Όταν το φαινόμενο συμβαίνει στο Βόρειο πόλο, αποκαλείται Βόρειο σέλας, ενώ αντίστοιχα όταν παρατηρείται στο Νότιο πόλο, αποκαλείται Νότιο σέλας.
Το Σέλας, τόσο το Βόρειο όσο και το Νότιο, εντοπίζεται συχνότερα κατά μήκος ζώνης της οποίας το κέντρο απέχει από τους πόλους περίπου 10 μοίρες, ενώ ακριβώς πάνω από τους πόλους εμφανίζεται πολύ αραιότερα. Επικρατέστερο χρώμα του Σέλαος είναι γενικά το λευκό. Όταν όμως παρατηρείται χρωματισμένο, τότε το κόκκινο επικρατεί στο χαμηλότερο άκρο των ακτίνων που πέφτουν κάθετα, το πράσινο στο ανώτερο και μεταξύ αυτών το κίτρινο που γρήγορα εξαφανίζεται.
Τέτοια φαινόμενα, τα οποία γενικά ονομάζονται aurorae, δημιουργούνται από τη σύγκρουση φορτισμένων σωματιδίων, κυρίως ηλεκτρονίων αλλά και πρωτονίων, προερχόμενα από το διάστημα που παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης. Όσο νοτιότερα απομακρυνόμαστε από τη ζώνη στην οποία εμφανίζεται το φαινόμενο, τόσο σπανιότερη μπορεί να είναι και η εμφάνιση του (π.χ παραμεσόγειες χώρες). Fun fact όμως αποτελεί ότι ο πρώτος που παρατήρησε το φαινόμενο, κατά την αρχαιότητα, ήταν ο Αριστοτέλης! Αναφέρει, μάλιστα, στο έργο του “Μετεωρολογικά” ότι είχε παρατηρήσει έντονα το φαινόμενο του Σέλαος κατά τη διάρκεια μιας αίθριας νύκτας. Ακολουθεί σύντομο βίντεο, με ελληνικούς υπότιτλους, που εξηγεί το φαινόμενο για εμάς τους απλούς θνητούς!
Μιλώντας για fun facts, ήξερες, επίσης, ότι οι αρχαίοι λαοί δεν παρομοίαζαν το φαινόμενο με trance party όπως εμείς; Ναι βέβαια, και εγώ θα μπερδευόμουν στη θέση σου… Οι Εσκιμώοι πίστευαν πως είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούν τους δικούς τους, οι Σουηδοί πίστευαν πως ήταν αντανακλάσεις από τις δάδες που κρατούσαν οι Λάπωνες ψάχνοντας τους Ταράνδους τους, οι Ινδιάνοι της Αμερικής (Καναδάς) πίστευαν πως το Βόρειο Σέλας ήταν οι τεράστιες φωτιές που άναβαν τα ουράνια δαιμόνια όταν μαγείρευαν φάλαινες για να φάνε!
Πώς να είσαι τυχερός... Χωρίς να αφήσεις τίποτα στην τύχη!
Ας το παραδεχτούμε… Η απόκοσμη όψη του μας εξιτάρει. Αλλά, η μυστηριώδης ατμόσφαιρα γύρω από το φαινόμενο σε συνδυασμό με την απροβλεψιμότητα του, ενισχύει στο έπακρο την αίσθηση ότι η εμπειρία που θα βιώσουμε θα είναι μία αξέχαστη περιπέτεια. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε ότι η φύση του ταξιδιού που θα κάνουμε, εντάσσεται εξίσου στην έννοια της περιπετειώδους εξόρμησης. Νιώθεις σαν άλλος Κολόμβος- ok, λίγακι πιο μοντέρνος- που ξεκινάει το ταξίδι του προς την ανακάλυψη. Στέκεσαι πάνω από χάρτες, ελέγχεις μανιωδώς τις πτήσεις, μελετάς πράγματα που δεν είχες ξανασκεφτεί, όπως τον καιρό, τις εποχές ή την κατάσταση του ουρανού…
Η αδρεναλίνη και ο ενθουσιασμός, όμως, αυξάνονται περεταίρω όταν προσχεδιάσουμε το ταξίδι μας, λαμβάνοντας υπόψιν όλους του πιθανούς παράγοντες που θα μας φέρουν πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου μας. Η πιθανότητα ότι και πάλι ενδέχεται να μην είμαστε τυχεροί- παρά τους κόπους μας- μας απογοητεύει. Ταυτόχρονα, όμως, πολλαπλασιάζει εκθετικά την πληρότητα που θα βιώσουμε εάν τελικά σταθούμε τυχεροί. Επομένως, πριν φτιάξεις τις αποσκευές σου και φορέσεις τη στολή του εξερευνητή, έλα να μελετήσουμε τους βασικούς αυτούς παράγοντες.
Και… Πού να πάω;
Εσένα που το διάβασες τραγουδιστά νομίζω σε συμπάθησα λίγο παραπάνω. Στο θέμα μας όμως. Μπορούμε να δούμε το Βόρειο Σέλας σε οποιοδήποτε σημείο του βόρειου ημισφαιρίου που βρίσκεται μέσα ή ακριβώς επάνω στη ζώνη του σέλαος, σχεδόν επάνω στον αρκτικό κύκλο. Οι χώρες που αποτελούν τα καλύτερα μέρη για την παρατήρηση του είναι οι:
1. Ισλανδία (Reykjavic, Grimsey, Akureyri, Snæfellsnes, Ísafjörður)
2. Φινλανδία (Ivalo, Inari)
3. Ρωσία (Murmansk)
4. Γροιλανδία (Kulusuk, Tasiilaq , Sermiligaaq, Kuummiut, Tiniteqilaaq, Isortoq)
5. Καναδάς (Yellowknife, Dawson City, Gillam, Fort Nelson, Fort McMurray)
6. Σουηδία (Kiruna, Abisko)
7. Αλάσκα (Fairbanks, Barrow, Fort Yukon, Prudhoe Bay, Bettles)
8. Νορβηγία (Tromso, Nordkapp, Alta, Hammerfest, Longyearbyen)
Ακόμα και έτσι όμως, πρέπει να ελέγξουμε τη ζώνη του σέλαος για να βρούμε το κατάλληλο σημείο. Όσο πιο κοντά βρεθούμε στη ζώνη, τόσο πιθανότερο είναι να δούμε το φαινόμενο!
(Πηγή εικόνας εδώ)
Ok σε έχω… Πότε όμως;
Λέγεται ότι οι κατάλληλοι μήνες για να προγραμματίσει κανείς αυτό το ταξίδι τοποθετούνται από τέλη Αυγούστου έως και μέσα Απριλίου. Οι καλύτεροι μήνες, όμως, είναι ο Οκτώβριος, ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος. Αυτό επειδή τότε υπάρχει το περισσότερο σκοτάδι χωρίς να υπάρχει η πυκνή συννεφιά των υπόλοιπων χειμερινών μηνών.
Πώς να εξημερώσετε τους ουρανούς;
Η διάρκεια της νύχτας, η φάση της σελήνης και η φωτορύπανση, επίσης διαδραματίζουν ρόλο στο πόσο τυχεροί θα σταθούμε. Καλό θα είναι να ελέγξουμε τις ώρες του φωτός και του σκότους κάθε μήνα, να αποφύγουμε τις μεγάλες πόλεις, όπως και να προτιμήσουμε τις ημέρες που είναι κοντά στη Νέα Σελήνη. Δύο πολύ βοηθητικά sites για την οργάνωση της εξόρμηση μας είναι τα εξής: timeanddate και Aurora Service.
Μια μοναδική περιπέτεια εμπειρία
Τώρα που έχουμε ολοκληρώσει με όλα τα διαδικαστικά, ήρθε η ώρα να ζήσουμε την εμπειρία πιο διαδραστικά και να μιλήσουμε για τους τύπους ταξιδιών που μπορούμε να κάνουμε. Προτιμάς ξεναγό, κρουαζιέρα, κατασκήνωση σε ειδικές σκηνές ή ιγκλού, χαλάρωση σε κάποιο θέρετρο, βόλτα με έλκυθρο; Αν είσαι πολύ τυχερός είναι πιθανό να πετύχεις το Σέλας στο αεροπλάνο ή σε ταξίδι με τραίνο. Πληθώρα επιλογών μπορούν να μας προσφέρουν την απόλυτη εμπειρία. Ας δούμε μαζί ορισμένα "ιδιαίτερα" μέρη στα οποία μπορούμε να γίνουμε θεατές του φαινομένου.
Κρουαζιέρα στην Αλάσκα
Μία κρουαζιέρα στην Αλάσκα είναι ίσως ένας ιδανικός τρόπος να παρατηρήσεις το Βόρειο Σέλας, κατά την εποχή του Αυγούστου ή του Σεπτεμβρίου. Αυτός ο τύπος ταξιδιού χαρακτηρίζεται από άνεση άλλα είναι ειδυλλιακός παράλληλα.
(Πηγή εδώ)
(Πηγή εδώ)
Κάνε εικόνα να κοιτάς τον νυχτερινό ουρανό, στο μέσο της θάλασσας, και ξαφνικά να εμφανίζεται το φανταστικό αυτό χορευτικό των χρωμάτων. Ένα άλλο πλεονέκτημα αποτελεί το ότι δεν υπάρχουν τριγύρω φώτα και το φαινόμενο αποτυπώνεται στο μέγιστο. Παρόμοιες κρουαζιέρες υπάρχουν και στη Νορβηγία.
Ξενοδοχείο με λουτρό και σπα στη Σουηδία
Αν θεωρείς ότι συζητάμε για κάποιο απλό κατάλυμα, γράψε λάθος. Εδώ αναφερόμαστε σε ένα πλωτό αρχιτεκτονικό θαύμα που τοποθετείται στα Βόρεια της Σουηδίας. Το χιονισμένο τοπίο, ο ποταμός και το άκρως απόκοσμο αρχιτεκτονικό στυλ συντελούν στη δημιουργία ενός υπερθεάματος.
(Πηγή εδώ)
(Πηγή εδώ)
Με κάποιες καμπίνες να πλέουν– παγωμένες- στον ποταμό και κάποιες να βρίσκονται στη στεριά, το κατάλυμα μας υπόσχεται την απόλυτη εμπειρία παρατήρησης του φαινομένου. Μην ανησυχήσεις καθόλου για το τσουχτερό κρύο. Τα δωμάτια είναι εξοπλισμένα με όλα τα κομφόρ και bonus αποτελούν οι φεγγίτες, για την απόλυτη οπτική απόλαυση.
Ιγκλού και Glamping
Eάν και δηλώνω θερμή υποστηρίκτρια του κλασσικού camping, ομολογώ ότι με την πρώτη ευκαιρία θα ήθελα να μείνω σε ιγκλού. Εννοείται ότι δεν σκοπεύουμε να ξεσπιτώσουμε τους ντόπιους. Γι’αυτό και υπάρχουν ξενοδοχεία με ανάλογες εγκαταστάσεις στον Καναδά, στη Φινλανδία όπως και στον Βόρειο Πόλο.
(Πηγή εδώ)
(Πηγή εδώ)
Αυτά εντοπίζονται, μάλιστα, σε περιοχές που το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα συχνό. Με γυάλινους τοίχους, οροφές, ή και τα δύο, σου προσφέρουν μια φοβερή θέα του Βόρειου Σέλαος. Ταυτόχρονα παρέχουν ξεναγήσεις σε άλλα κοντινά αξιοθέατα και διάφορες άλλες δραστηριότητες– από χειμερινά σπορ έως και βόλτα με έλκυθρο με ταράνδους.
Είναι βέβαιο, ότι δεκάδες ακόμα παράξενα ή υπερπολυτελή ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά πακέτα, είναι κοντά μας με μια απλή διαδικτυακή αναζήτηση. Το κόστος αυτών δικαίως μας τρομάζει και το πιθανότερο είναι ότι θα πλοηγηθούμε σε αυτά μόνο εξ αποστάσεως. Όμως δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω. Μάθαμε ότι με την κατάλληλη αναζήτηση όλα είναι δυνατά. Όπως υπάρχουν πολυτελή καταλύματα, έτσι υπάρχουν και δεκάδες προσιτά. Πάντοτε, υπάρχει και ο δικός σου εξοπλισμός camping φυσικά. Το μόνο που είναι αναγκαίο στην τελική, είναι λίγη μελέτη, λίγος προγραμματισμός (όχι αυτός των υπολογιστών), καλή παρέα... και μια ψυχή διψασμένη για περιπέτεια! Πάρε το σακίδιο, την κάμερα, τα εσωθερμικά και τον χρωματιστό σου σκούφο... Και φύγαμε!
Πηγές:
- Σέλας – Βικιπαίδεια
- Βόρειο Σέλας: το πιο εντυπωσιακό “σόου” της φύσης – Clickatlife
- Τι είναι το σέλας και πώς δημιουργείται; -thepressroom
- Φωτογραφία εξωφύλλου εδώ