Αυστηρή χορτοφαγία και περιβαλλοντικές ανησυχίες

Picture of Τάσος Ταρατσίδης

Τάσος Ταρατσίδης

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πριν όμως περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης ορίστε ένα disclaimer.

  • Δεν επιβάλλω σε κανέναν να ακολουθήσει τις διατροφικές μου συνήθειες, το μόνο που ζητάω είναι να πετάξουμε για λίγα λεπτά τις μονόπλευρες απόψεις μας απ’ το παράθυρο, είτε vegans είτε non-vegans, και ας κάνουμε χώρο για μια εποικοδομητική κουβεντούλα.

Ως αυστηρή χορτοφαγία ορίζεται ο τρόπος ζωής κατά τον οποίο απορρίπτεται, όσο αυτό είναι εφικτό, οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης και εκμετάλλευσης των ζώων για λόγους διατροφής, ρουχισμού ή οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Αφού βγάλαμε τα διαδικαστικά από τη μέση, ας ξεκινήσουμε. Τον τελευταίο καιρό, ο αριθμός των αυστηρών χορτοφάγων φαίνεται να πληθαίνει, και λέω “φαίνεται” γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη έρευνα αυτή τη στιγμή, που να συμπεριλαμβάνει τον ακριβές αριθμό των vegans που κυκλοφορούν ελεύθεροι ανά τον κόσμο. Για του λόγου το αληθές, παραθέτω στη συνέχεια δύο έρευνες, μία της ReportBuyer και μια της Gallup, οι οποίες, για το ίδιο θέμα, καταλήγουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει γιατί το ποσοστό των ανθρώπων που ακολουθούν μια διατροφή πλήρως αποκομμένη από ζωικά προϊόντα είναι ισχνό. Παρά ταύτα, εάν κάποιος ενδιαφέρεται λίγο περισσότερο για το δημογραφικό κομμάτι της χορτοφαγίας, σίγουρα θα πρέπει να διαβάσει αυτό το άρθρο του περιοδικού TheVOU.

Πώς η διατροφή μας επηρεάζει την κλιματική αλλαγή

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πριν όμως περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης ορίστε ένα disclaimer.

Προσοχή ακολουθεί κοπάδι στατιστικών στοιχείων

Σε αυτό το κείμενο θα ασχοληθώ αποκλειστικά με το περιβαλλοντικό κομμάτι της αυστηρής χορτοφαγίας, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχουν κι άλλα αξιόλογα κίνητρα πίσω από τον βιγκανισμό, όπως είναι το ηθικό κίνητρο. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν! Η παραγωγή ζωικών προϊόντων κατατρώει το περιβάλλον μας. Πιο συγκεκριμένα, το Kurzgesagt – In a Nutshell αναφέρει ότι η εκτροφή των ζώων καταλαμβάνει το 26% του εδάφους της γης, το οποίο μεταφράζεται σε ολόκληρη την Αμερική (Βόρεια και Νότια) μαζί και τον Καναδά, ενώ, παράλληλα σπαταλά το 20% του φρέσκου νερού του πλανήτη. Επιπλέον, τα ζωικά προϊόντα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό της ανθρώπινης διατροφής, είναι τα μοναδικά που καταναλώνουν μεγάλα ποσοστά πόρων. Πιο συγκεκριμένα, για να φτάσει ένα κιλό βοδινό κρέας στα σπιτικά μας, χρειάζονται 25 κιλά σιτηρών και 15.000 λίτρα νερού. Εάν χρησιμοποιούνταν με διαφορετικό τρόπο, αυτοί οι πόροι θα μπορούσαν να χορτάσουν 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Κάτι, επίσης αξιοσημείωτο, αποτελεί το γεγονός ότι η ζωική βιομηχανία παράγει το 15% της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής, δηλαδή, περισσότερο από όλα τα πλοία, αεροπλάνα, αυτοκίνητα και φορτηγά… Συνολικά! Παραθέτω παρακάτω και ένα ρεπορτάζ του Economist επί του θέματος

Ας γίνω για λίγο ο συνήγορος του διαβόλου

Παρά ταύτα, και προς υπεράσπιση αυτών που είναι ακόμη σκεπτικοί για το αν τα ζωικά προϊόντα καταστρέφουν τον πλανήτη, υπάρχουν εκτροφεία ζώων (κυρίως στην δυτική Αμερική) που χρησιμοποιούν, σύμφωνα με το Vox, διάφορες μεθόδους προκειμένου να βοηθήσουν στην ίαση του περιβάλλοντος. Επίσης, μια μεγάλη αλήθεια ακόμη παραμένει μετέωρη: Τα ζωικά προϊόντα είναι πολύ νόστιμα… Ορίστε το ‘πα, ναι, είμαι vegan, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι το αρνάκι του Πάσχα έγινε λιγότερο γευστικό ή ότι ξαφνικά θα προτιμούσα να φάω φακές αντί για παστίτσιο.

Τελικός απολογισμός

Σήμερα θα μιλήσουμε για αυστηρή χορτοφαγία (veganism) και πώς αυτή μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πριν όμως περάσουμε στο ζουμί της υπόθεσης ορίστε ένα disclaimer.

Εν τέλει, αυτό που θα ήθελα να σας μείνει από αυτό το άρθρο είναι κυρίως το ότι η διατροφικές μας επιλογές έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην κλιματική κρίση, και, τέλος, να μην είστε τόσο σκληροί με τους vegans. Εκτελούμε ένα ευσεβές καθήκον, ωστόσο πρέπει να παραδεχθώ ότι κάποια από τα αστεία που ακούω κατά καιρούς για την διατροφή μου είναι ευφάνταστα.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...