Αρκεί να σε πιστέψεις!

”You’ve got the words to change a nation but you’re biting your tongue

You’ve spent a life time stuck in silence afraid you’ll say something wrong”

Εντάξει, δε συνεχίζω άλλο. Είμαι σίγουρη ότι έπιασες το νόημα και είμαι σίγουρη ότι όντως έχεις τόσο ωραία πράγματα να πεις, ταλέντα να αναδείξεις και ιδέες να προτείνεις. Δεν είναι κρίμα να πάνε χαμένα;

Αφού μπορείς. Μπορείς να κάνεις πράξη και να διεκδικήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι. Αρκεί να το πιστέψεις. Αρκεί να ΣΕ πιστέψεις.

''You've got the words to change a nation but you're biting your tongue

Όπως πολύ σωστά αντιλήφθηκες λοιπόν, το θέμα μας είναι η πίστη στον εαυτό μας. Αυτή που πολύ συχνά χάνουμε ή αμφισβητούμε και γίνεται αιτία να απογοητευόμαστε, να τα παρατάμε ή ακόμα χειρότερα, να μην προσπαθούμε καν.

Σίγουρα στην εποχή του ”self love’‘, του ”good vibes only’‘ και όλων των συναφών με την αυτοβελτίωση και την ψυχική υγεία γενικότερα, έχεις πέσει πάνω σε κάποιο άρθρο που παρουσιάζει τρόπους για να πιστέψεις στον εαυτό σου αλλά επειδή ως γνωστόν, η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως, ορίστε και 5 πρακτικές από μένα με πολλή αγάπη:

1.Πρόσεξε πως μιλάς στον εαυτό σου

Λίγο απειλητικό φάνηκε αυτό. Μπορεί και όχι, προχωράμε. Είναι πολύ σημαντικό να ενθαρρύνεις τον εαυτό σου και να του μιλάς σαν να είσαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του. Μπορεί να σου φαίνεται χαζό αλλά πίστεψέ με, ο τρόπος που ασυνείδητα μας μιλάμε, επηρεάζει άμεσα την ψυχολογία μας. Αν παρατηρήσεις, σε όλους τις στιγμές που δειλιάζεις και δεν τολμάς να κάνεις αυτό που θέλεις, ακούς μια εσωτερική φωνή που σου λέει “θα τα κάνεις χάλια”. Απλά και λακωνικά. Είναι η ίδια που σου έλεγε κάποιες φορές στο σχολείο να μη σηκώσεις το χέρι σου γιατί θα πεις βλακεία και ας είχες τη σωστή απάντηση. Μην την ακούς. Αντικατέστησέ τη με λόγια ενθαρρυντικά και όλα θα πάνε λίγο καλύτερα.

2. Πάρε μόνος σου αποφάσεις.

Ξέρω είναι δύσκολο. (Ζυγός εδώ).Αν, όμως, οι αποφάσεις σου στηρίζονται στην πλειοψηφία της γνώμης των δικών σου ατόμων τότε κάπου εκεί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Οι άλλοι ξέρουν καλύτερα από’ σένα για σένα; Μάλλον όχι.

Προσπάθησε να αναλάβεις την ευθύνη των πράξεων και των αποφάσεών σου και με τον καιρό, θα γίνεται όλο και ευκολότερο. Το να πιστεύεις ότι είσαι ικανός να αποφασίσεις εσύ για τον εαυτό σου, στηριζόμενος στη δική σου κρίση, είναι ένα πολύ καλό βήμα.

3.Θυμήσου όλα όσα έχεις καταφέρει.

Έχεις περάσει σε μία σχολή; Έχεις αντιμετωπίσει και ξεπεράσει δυσκολίες; Έχεις καταφέρει να δεις 20 επεισόδια από την αγαπημένη σου σειρά σε μία μέρα; Τότε τι σκας; Αν κοιτάξεις λίγο πίσω σου και δεις πόσα έχεις πετύχει μέχρι στιγμής, ίσως συνειδητοποιήσεις ότι δεν τα έχεις πάει καθόλου άσχημα. Μάντεψε που το οφείλεις αυτό.

Είναι η στιγμή, λοιπόν, να πεις ένα μπράβο στον εαυτό σου και να το εννοείς. Να θυμάσαι, πως όλα όσα έχεις καταφέρει είναι μόνο η αρχή για όσα έπονται.

4.Επιλεκτική κώφωση

Δεν ξέρω αν γνωρίζεις για τον αγώνα δρόμου στον οποίο δεν τερμάτισε κανείς, εκτός από ένα άτομο. Στον αγώνα αυτό, οι θεατές αποδοκίμαζαν όλους όσους είχαν πάρει μέρος και τους φώναζαν ότι δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Ο άνθρωπος, λοιπόν, που τερμάτισε, ήταν κουφός.

Δυστυχώς, πολύ συχνά θα υπάρξουν κακοπροαίρετα άτομα που θα θελήσουν να σε αποθαρρύνουν και να σε κάνουν να νιώσεις ότι δεν είσαι αρκετά καλός. Μην τους ακούς. Γνωρίζεις ότι οι εξαρτώμενοι από την έγκριση και την αποδοχή των άλλων είναι όσοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και εσύ δε θες να είσαι ένας από αυτούς. Προσπάθησε να σε νοιάζει περισσότερο ποια άποψη έχεις εσύ για τον εαυτό σου και μην μπαίνεις στο “τριπάκι” να τους αποδείξεις το αντίθετο από αυτό που λένε.

Δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα και σε κανέναν.

5.Δεν είσαι τέλειος.

Ξέρω, χιλιοειπωμένη ατάκα αλλά σημαντική. Αν δεν αποδεχτείς ότι δεν είσαι τέλειος και ούτε θα γίνεις, δε θα είσαι ποτέ ευχαριστημένος με τον εαυτό σου. Είναι ένας φαύλος κύκλος.

Η αυτοπεποίθηση προέρχεται από την ρεαλιστική εικόνα του εαυτού μας. Αν δε συνειδητοποιήσεις ότι έχεις ελαττώματα δε θα μπορέσεις να αγαπήσεις και, επομένως, να εμπιστευτείς αυτό που είσαι. Θα παίρνεις πολύ στα σοβαρά τις αποτυχίες σου και θα απογοητεύεσαι πολύ συχνά.

Είσαι σημαντικός γιατί είσαι σημαντικός και ξεχωριστός, όχι τέλειος.

Extra tip: Αν δεν πετύχουν τα παραπάνω, άκου αυτό το τραγούδι της Sia που θα βοηθήσει σίγουρα και κάθε φορά που νιώθεις ότι χάνεις λίγο την πίστη σε εσένα, πάτα το play.

Αυτά λοιπόν! Ελπίζω να βοήθησα, έστω και λιγάκι. Ήρθε η ώρα να εφαρμόσεις όσα ξέρεις. Εγώ πιστεύω πολύ σε εσένα. Και μιας που σε ένα μήνα και κάτι έχουμε Χριστούγεννα, αφιερωμένο το παρακάτω.

https://gr.pinterest.com/pin/512425263844006740/

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...