Από τον Andy Warhol και μετά

Αναστασία Πανταζή

Αναστασία Πανταζή

“Άμα θέλεις να μάθεις τα πάντα για τον Andy Warhol, απλά δες την επιφάνεια των πινάκων και των ταινιών μου, και εκεί θα είμαι. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτά.”

-Andy Warhol, 1966

"Άμα θέλεις να μάθεις τα πάντα για τον Andy Warhol, απλά δες την επιφάνεια των πινάκων και των ταινιών μου, και εκεί θα είμαι. Δεν υπάρχει τίποτα πίσω από αυτά."

 

Άντυ Γουόρχολ φωτογραφια από monopoli.gr

Όταν σκεφτεσαι ξανθιά ατιμέλιτη περούκα, πλαστικά γυαλιά πεταλούδα, και μια ψιλόλιγνη φιγούρα δεν μπορεί να μην σου ερθει στο μυαλό ο Andy Warhol. Ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα και μια cult προσωπικότητα, που μπορείς εύκολα να τον αναγνωρίσεις απο τα ζωηρά χρώματα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιεί στους πίνακές του. Κατά τη διάρκεια του επαναστατικού κινήματος της pop art κατάφερε να απεικονίσει την κουλτούρα και τα ιδανικά του δυτικού πολιτισμού αλλάζοντας τη λογική της τέχνης. Η πρώτη φιγούρα καλλιτέχνη που κατέκτησε κάθε πτυχή των μέσων ενημέρωσης, αποζητώντας καθολική αποδοχή. Απεικονίζει κυρίως καθημερινά αντικείμενα σε επανάληψη με μια καινοτoμία για τη τότε τεχνοτροπία. Πως όμως κατάφερε να πουλήσει κάτι τόσο απλό φαινομενικά, για εκατομμύρια δολάρια;

Γεννημένος το 1928 σε βιομηχανική επαρχία της Αμερικής, από οικογένεια τσεχοσλοβάκων μεταναστών της εργατικής τάξης, νιώθοντας πως ποτέ δεν κατάφερε να ενταχθεί στο περιβάλλον αυτό, κάτω από τον συντηρητικό ζυγό που επικρατούσε παγκοσμίως. Μετά τις σπουδές του πάνω στο εικονογραφικό σχέδιο μετακόμισε στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε να εικονογραφεί διαφημίσεις σε τηλεόραση και εφημερίδες και αναγνωρίστηκε από τις πρώτες κιόλας δουλειές του, κυνηγώντας το όνειρό του να γίνει εμπορικός καλλιτέχνης.

Andy Warhol 1958
Διαφημιστική καμπάνια για τον I.Miller
Click Here
Διαφημιστική καμπάνια I. Miller για το περιοδικό Bazzar, 1958
Click Here
Previous slide
Next slide

Μέχρι τότε η τέχνη ήταν περιχαρακωμένη με αυστηρούς κανόνες, ενώ στόχος της pop art κουλτούρας ήταν η πάταξη του παραδοσιακού. Χαρακτηριστικό της pop art είναι οι έντονες χρωματικές αντιθέσεις, η επανάληψη και η ανάλαφρη διάθεση. Ο Andy Warhol είχε εμμονή με τους διάσημους. Για αυτόν, οι εικόνες από διάσημους τραγουδιστές, ηθοποιούς μέχρι και πολιτικούς, ήταν ένας ορθός αντικατοπτρισμός της λαϊκής αμερικανικής κουλτούρας, όπως ήταν και τα διάσημα brand που όλοι είχανε στα σπίτια τους. Πολλά από τα έργα του κινήματος αυτού δέχθηκαν έντονη κριτική για τον απεικόνιση της κοινοτοπίας και του καταναλωτισμού, προβλημάτισαν τους κριτικούς τέχνης και έτσι, τέθηκαν μερικά από τα πιο καίρια ερωτήματα για την τέχνη, τα οποία οδήγησαν στον μεταμοντερνισμό. Ερωτήματα όπως, τι μπορεί να είναι τέχνη; Υπάρχουν αντικείμενα πιο σημαντικά από άλλα; Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτήν;

Marilyn Diptych, 1962
Οι 50 Μέριλιν, ένα από τα πιο αξιοσημείωτα έργα του Andy Warhol, βρίσκεται στην συλλογή του Tate στο Λονδίνο
Click Here
Campbell's Soup Cans, 1962
Το καθένα έχει ύψος 51εκ ×41εκ πλάτος και το καθένα αποτελείται από μια ζωγραφιά ενός κουτιού σούπας Campbell—μία από τις πιο γνωστές ποικιλίες σούπας.
Click Here
Green Coca Cola Bottles, 1962
Διαφημιστική καμπάνια της ομώνυμης εταιρίας
Click Here
Previous slide
Next slide

Αποφασίζει να αλλάξει πορεία η καριέρα του και εκτός από τους πίνακες και τις τυπωμένες διαφημίσεις ασχολείται και με τη σκηνοθεσία ταινιών. Η κινηματογραφική καριέρα του ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη και underground για τα δεδομένα εκείνων των δεκαετιών. Στις ταινίες του έπαιζε πολύ με τον χρόνο, για παράδειγμα στην ταινία “Empire” δείχνει επί οχτώ ώρες το Empire State να εξαφανίζεται όσο βραδιάζει, ενώ σε άλλη μικρού μήκους δείχνει τον ίδιο απλά να τρώει ένα μπέργκερ, με ένα πιάνο για μοναδική μουσική υπόκρουση. Παρόλα αυτά, κέρδισαν τις εντυπώσεις και πολλά βραβεία για την καινοτομία του περιεχομένου τους.

Sleep, 1964
Το Sleep είναι μια βουβή ασπρόμαυρη ταινία που δείχνει τον πρωταγωνιστή, που είναι και ο τότε εραστής του, να κοιμάται επι 5 ώρες
Click Here
Empire,1964
Απεικονίζει τη δική του οπτική για την ανία
Click Here
Μηκρού μήκους clip
Μπορείται να το παρακολουθήσετε ολοκληρο εδώ: Φωτογραφία απο dailymail.co.uk
Click Here
Previous slide
Next slide

Ο τρόπος που επέλεγε να εκτεθεί στα media ήταν μέρος της τέχνης του και της κοινωνικής του ζωής. Περνούσε ατέλειωτα βράδια στο Studio54, στέκι όλων των αστέρων και πασίνγωστων σχεδιαστών, που τον οδήγησαν να ασχοληθεί παράλληλα με τον χώρο της μόδας ως μοντέλο σε μεγάλους οίκους, αλλά και ως εκδότης του περιοδικού μόδας “Interview” που υφίσταται ακόμα και τώρα. Η επιδίωξη της καινοτομίας και η προσπάθεια του Warhol να αναμείξει τέχνη και εμπορικότητα είναι το κλειδί της επιτυχίας για την βιομηχανία της μόδας. Για τον λόγο αυτόν, η φιλοσοφία που έβγαζε μέσω της τέχνης του και το χαρακτηριστικό του στυλ αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για αμέτρητους οίκους μόδας από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Άντυ Γουόρχολ και Τζον Λένον, 1978
Στο studio54 που ο ίδιος έκανε μόδα Φωτογραφία του Christopher Makos
Click Here
The souper dress 1967
Φόρεμα εμπνευσμένο από τον πίνακα του Warhol Βρίσκεται τώρα στο Met της Νέας Υόρκης
Click Here
Η Ναόμι Κάμπελ, 1991
Φορώντας Gianni Versace εμπνευσμένο απο τον γνωστό πίνακα του Warhol
Click Here
Ο Andy Warhol στο Interview
Αφιέρωμα στον εκδότη, Απρίλιος 1996
Click Here
Previous slide
Next slide

Το μεγαλύτερο έργο τέχνης του είναι ο ίδιος του ο εαυτός, ο τρόπος που δομούσε τη περσόνα του και ο μεγαλύτερος φόβος του ήταν να αποκαλυφθεί η ανθρώπινη πλευρά του. Ήταν από τα πρωτα παραδείγματα καλλιτεχνών που εσκεμμένα κατέστησε τον εαυτό του αντικείμενο τέχνης, το πρότυπο και η αρχή για μια διαφορετική “πάστα” διασήμων. Από τότε και μετά πολλοί κάλλιτέχνες ακολούθησαν παρόμοιες μεθόδους προώθησης της τέχνης τους.

Andy Warhol 1978
Αυτοπροσωπογραφίες του σε Drag μορφή από τον Christopher Makos
Click Here
Andy Warhol 1983
Από τον Alberto Schommer
Click Here
Previous slide
Next slide

Ένας ευφυής άνθρωπος, ζωγράφος, φωτογράφος, γλύπτης, συγγραφέας, σκηνοθέτης και πάνω από όλα επιχειρηματίας που είδε τη καθημερινότητα αλλιώς και κατάφερε να την δείξει σε όλον τον κόσμο. Πέθανε στον ύπνο του το 1987 από καρδιακή αρρυθμία. Θεωρείται από πολλούς ο επιδραστικότερος καλλιτέχνης ακόμα και σήμερα, πατέρας της pop art και από τις πρώτες ανοιχτά queer προσωπικότητες που γέννησε ο 20ος αιώνας.

Μερικά απο τα σημαντικότερα και γνωστότερα έργα του:

Jackie, 1963
Απεικονίζει την Jackie Kenedy πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του χαμού του συζύγου της John F. Kenedy
Click Here
Triple Elvis, 1963
Ένα από τα 30 ακριβότερα έργα που έχουν πωληθεί ποτέ
Click Here
Che-Guevara, 1968
Αυτός ο διαβόητος πίνακας του Τσε Γκεβάρα είναι στην πραγματικότητα πλαστος που δημιουργήθηκε από τον Gerard Malanga (που είχε ανάγκη από χρήματα) και πουλήθηκε σε μια γκαλερί στη Ρώμη. Όταν ο Warhol άκουσε για την απάτη αυτή, τον «ξαναέφτιαξε» επικυρώνωντας το ψεύτικο, με την προϋπόθεση ότι όλα τα χρήματα από τις πωλήσεις πήγαιναν σε αυτόν
Click Here
Marlon Brando,1966
Iconic προσωπικότητα των 60s επίσης ενας απο τους ακριβότερους πίνακές του
Click Here
Velvet Underground & Nico 1967
Εικόνα για το άλμπουμ των Velvet Underground & Nico και εκφράζει την άνοδο της μαζικής παραγωγής
Click Here
Mao, 1972
Τα έντονα χρώματα όπως ερμηνεύεται από τον Warhol παραλληλίζει την πολιτική προπαγάνδα και την καπιταλιστική διαφήμιση
Click Here
Previous slide
Next slide

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...