Απόκριες σημαίνουν…

Μιχαέλα Χατζηπαρασκευά

Μιχαέλα Χατζηπαρασκευά

Οι Απόκριες, η πιο ζωντανή, πολύχρωµη και χαρούµενη γιορτή. Αποτελεί αφορµή για ξεφάντωµα και φυσικά ένα ολιγοήµερο ταξίδι! Δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας του κορονοϊού τα καρναβάλια και οι διάφορες εκδηλώσεις περιορίστηκαν κατά πολύ ή και ακυρώθηκαν. Σε διάφορα μέρη της χώρας μας, το καρναβάλι σηματοδοτεί την έναρξη για τα μεγαλύτερα πάρτι όπως το ξακουστό καρναβάλι της Πάτρας, του Ρεθύμνου και άλλα.

Οι Απόκριες στην Ελλάδα είναι άµεσα συνδεδεµένες µε την πολιτισµική κληρονοµιά µας και πρόκειται για µια γιορτή που χάνεται βαθιά µέσα στον χρόνο. Την πρωτοσυναντάµε στην αρχαία Ελλάδα, όταν συνδεόταν άµεσα µε τη λατρεία του θεού Διονύσου. Οι άνθρωποι µεταµφιέζονταν σε σατύρους, ξεχύνονταν στους δρόµους και επιδίδονταν σε τολµηρές πράξεις φορώντας µάσκες, που σκοπό είχαν να κρύβουν τα πρόσωπά τους, ώστε να εκφράζονται ελεύθερα. Οι τελετουργίες αυτές θεωρούνταν ότι επέφεραν την κάθαρση µετά την έντονη αταξία.

απόκριες

Στη σύγχρονη εποχή, οι Απόκριες είναι µια αφορµή όχι µόνο για διασκέδαση, αλλά και για τη διατήρηση ενός πολύ σπουδαίου κοµµατιού της ελληνικής παράδοσης. Τοπικά έθιµα σε κάθε γωνιά της χώρας, εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώµενα αναβιώνουν στιγµές από το παρελθόν, µε στόχο τη συµµετοχή σε µια µεγάλη γιορτή που συνδέει τους ντόπιους µε τους επισκέπτες, προσφέροντας µία µικρή απόδραση από την καθηµερινότητα. Το σίγουρο είναι ότι από τότε μέχρι και σήμερα μικροί και μεγάλοι ανυπομονούν γι’ αυτή την περίοδο του χρόνου και ίσως φέτος να έχουμε όλοι μας περισσότερη ανάγκη από ποτέ για διασκέδαση, χορό και ξεφάντωμα, αν αναλογιστεί κανείς τα δύο χρόνια εγκλεισμού.

Καλή διασκέδαση σε όλους!

Πηγή εικόνας

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...