Αγάπη είναι…

Για τον καθένα μας η αγάπη είναι κάτι άλλο. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, όμως, αποτελεί ένα συναίσθημα που θέλουμε όλοι μας να νιώσουμε, παρόλο που μπορεί να είμαστε μόνοι μας. Για να αρχίσουμε, λοιπόν, την νέα χρονιά που μόλις μας χτύπησε την πόρτα, αποφασίσαμε να γράψουμε το συγκεκριμένο άρθρο. Ένα άρθρο βασισμένο στο πώς βλέπουν την αγάπη οι γιαγιάδες ή οι παππούδες μας, οι φίλοι/φίλες μας.

Για την γιαγιά της Δήμητρας αγάπη είναι…

«Το ωραιότερο πράγμα στη γη. Η αγάπη με όλη τη σημασία της λέξης. Όταν αγαπάς, φουντώνει η καρδιά σου. Αγαπάς όλο τον κόσμο. Δε ξέρω τώρα αν έχει πολλές αγάπες… Εγώ αγαπάω με την καρδιά μου, όπως αισθάνομαι. Αν δεν αγαπάς, πληγώνεις εσύ τον εαυτό σου. Όταν αγαπάς, είσαι ισορροπημένος άνθρωπος. Γι’ αυτό λέμε ότι η αγάπη είναι το παν. Γιατί δεν έχεις προβλήματα. Η αγάπη μου δίνει δύναμη για τη ζωή. Σου δίνει να αγαπάς τη ζωή. Γιατί η ζωή έχει πολλά προβλήματα, δεν είναι όλα καλά. Εγώ ας πούμε, μικρό, από 10 χρονών, έχασα τον μπαμπά μου. Ήμουν μόνο με τη μαμά μου και τα αδέρφια μου. Σαν παιδί, όμως, ένιωθα αγάπη και όχι προβλήματα. Η μάνα μου μας αγκάλιασε τόσο πολύ. Και θέλω να σου πω, πως παρόλο που η μαμά μου έπρεπε να δείξει τόση φροντίδα, δεν μας έλλειψε η αγάπη. Δε ξέρω με τι τρόπο το έκανε, δε ξέρω, δε μπορώ να πω. Πάντως, δε μας έλλειψε ποτέ η αγάπη. Χρόνια δύσκολα, μη νομίζεις… Αλλά όταν υπάρχει αγάπη και θέληση όλα προσπερνιούνται. Γι’ αυτό εγώ βάζω στην αγάπη. Πάρα πολύ. Εγώ νομίζω ότι η αγάπη γεμίζει την καρδιά μου.»

Για τον καθένα μας η αγάπη είναι κάτι άλλο. Ειδικά τις ημέρες των γιορτών, όμως, αποτελεί ένα συναίσθημα που θέλουμε όλοι μας να νιώσουμε, παρόλο που μπορεί να είμαστε μόνοι μας. Για να αρχίσουμε, λοιπόν, την νέα χρονιά που μόλις μας χτύπησε την πόρτα, αποφασίσαμε να γράψουμε το συγκεκριμένο άρθρο. Ένα άρθρο βασισμένο στο πώς βλέπουν την αγάπη οι γιαγιάδες ή οι παππούδες μας, οι φίλοι/φίλες μας.

Για την φίλη της Σταματίνας αγάπη είναι…

«Η φροντίδα και η συμπόνια, να σε ενδιαφέρει αν ο άλλος περνάει όμορφες στιγμές, ακόμη και όταν δεν είναι μαζί σου. Ακόμη, είναι και η ανησυχία, προσέχει τον εαυτό του; Αγάπη είναι και η ανιδιοτέλεια, το να αγαπάς χωρίς όρια και απαιτήσεις, να θέλεις να προσφέρεις τα πάντα χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα. Η αγάπη μπορεί να κυμαίνεται από πεταλούδες στο στομάχι και γέλια μέχρι και ώρες ανησυχίας και στεναχώριας για τον άλλον.» 

Για την γιαγιά του Στέλιου αγάπη είναι…

«Μεγάλη λέξη. Εκεί βρίσκεται η συγχώρεση, η κατανόηση, οι θυσίες. Όταν αγαπάς έναν άνθρωπο θα συγχωρείς, φυσικά δεν μιλάμε για ακραίες περιπτώσεις. Βλέπεις όσο γίνεται τα καλά στοιχεία, φυσικά δεν μιλάμε για ανοχή σε ακραία στοιχεία, ο καθένας έχει κάποιες ιδιοτροπίες. Όσον αφορά την κατανόηση, συγχωρείς αυτά τα λάθη και τις ιδιοτροπίες. Όσα λάθη κι αν κάνει κάποιος που πραγματικά αγαπάς, απογοητεύεσαι μεν βραχυπρόθεσμα, αλλά τα ξεπερνάς. Με την αγάπη όλα ξεπερνιούνται. Οι θυσίες εκφράζονται μέσα από την ανιδιοτελή αγάπη. Με τον παππού γνωριστήκαμε από βόλτα της τότε εποχής μετά από τον γάμο μιας φίλης και ερωτευτήκαμε στην Περιστερώνα. Μιλήσαμε και την επόμενη Κυριακή βγήκαμε, είχε πει στην μητέρα του βρήκα μια καλή κοπέλα. Και μετέπειτα κλέφτηκαν.»

Για την γιαγιά της Σταυρούλας αγάπη είναι…

«Να σε μεγαλώνω. Να σε κουνάω στα πόδια μου μέχρι να κοιμηθείς και μόλις ξυπνάς, να σε ξανά κουνάω. Να σε πηγαίνουμε με τον παππού βόλτα με το αυτοκίνητο όλο το βράδυ, για να σε πάρει ο ύπνος. Να μην κοιμόμαστε το μεσημέρι για να παίξουμε μαζί σου στο πάρκο, μέσα στην ζέστη. Να σε μάθουμε να μην τα κάνεις πάνω σου. Και τελικά, η μαμά και ο μπαμπάς να σε βάζουν πάλι πάνες για να μην δυσκολευτούν τον χειμώνα, ενώ εμείς κάναμε τόσες προσπάθειες όλο το καλοκαίρι. Να σου δίνουμε την απόλυτη προσοχή όταν γεννήθηκε η αδερφή σου για να μην ζηλέψεις. Να σου μαγειρεύω μόνο τα φαγητά που σου αρέσουν για να μην πεινάς. Να σου πω ότι ο κακός ο λύκος πήρε τις πιπίλες σου, για να τις σταματήσεις. Αν δεν σε αγαπούσαμε, θα τα κάναμε όλα αυτά;»

Για την φίλη του Μάριου αγάπη είναι…

αγάπη

«Να συνδέεις την παρουσία εκείνων που αγαπάς με κοινές σας στιγμές, μέρη και αντιδράσεις (όπως ένα συγκεκριμένο γέλιο, ένα συγκεκριμένο αστείο η μια φράση που μόνο εκείνοι θα έλεγαν). Επίσης, κομμάτι της έννοιας «αγάπη» το να προτεραιοποιείς την ψυχική και σωματική υγεία του άλλου ατόμου και να φροντίζεις για αυτήν, καθώς και να θεωρείς ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα γλυκό και μοναδικό κομμάτι του μέλλοντος σου όπως εσύ το φαντάζεσαι αλλά και να κάνεις από κοινού μαζί τους όνειρα για ένα καλύτερο και όμορφο μέλλον. Δεν έχουν όλες οι μορφές αγάπης την ίδια δυναμική, ενώ μια μορφή την νιώθουμε πιο δυνατά και άμεσα από κάποια άλλη. Όσον αφορά το ερωτικό δε, αξίζει να διακρίνουμε την έννοια του έρωτα από εκείνη της αγάπης. Ο έρωτας είναι κάτι βραχύβιο το οποίο περνάει και αν ακολουθήσει μια ιδιαίτερη γλυκιά εκτίμηση προς το άλλο άτομο, τότε θα φανεί, εκείνη την κρίσιμη ώρα, αν αυτό που μένει είναι η πραγματική αγάπη ή απλά ήταν μια καψούρα που πέρασε. Γιατί η πραγματική αγάπη είναι εκείνη που μένει και μπορεί να υπάρχει ανιδιοτελώς και ανεξαρτήτως προβλημάτων.»

Για τον φίλο της Μαρίας αγάπη είναι…

«Ουσιαστικά πάρα πολλά πράγματα, ο τρόπος που αντιλαμβάνομαι ότι ένας άνθρωπος με αγαπάει είναι κατά κύριο λόγο, όταν βλέπω μέσω των πράξεων του ότι σκέφτεται και επιδιώκει να κάνει την ζωή μου καλύτερη, να με κάνει χαρούμενο ευτυχισμένο και μου φτιάχνει την διάθεση. Τότε, θεωρώ ότι κάποιος αγαπάει εμένα, γιατί επιδιώκει ενεργά και είναι σημαντικό ότι είναι πράξεις και όχι μόνο λόγια, γιατί ο καθένας μπορεί να σου αραδιάσει ένα σωρό λόγια, σ’ αγαπάω κτλ. Σκοπός είναι να το βλέπεις μέσω της πράξης του ότι κάνει πράγματα τα οποία σε κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο, κάνει μικροπράγματα τα οποία δεν ζητάς εσύ, αλλά γιατί ξέρει ότι το άθροισμα αυτών των πραγμάτων θα το πετύχουν αυτό. Το να αγαπάς είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα για εμένα, εγώ όταν θέλω να αγαπήσω κάποιον ουσιαστικά αυτό που επιδιώκω είναι να του δώσω όσο περισσότερο γίνεται. Ουσιαστικά, είναι να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να οδεύεις προς την αυτοβελτίωση την δική σου, να έχεις περισσότερη υπομονή, κατανόηση, αφοσίωση σε αυτά που κάνεις. Το να αγαπάς αληθινά είναι να έχεις βρει έναν άνθρωπο ή σύνολο ανθρώπων όπου για αυτούς τους ανθρώπους, ακόμη και στην πιο δύσκολη σου στιγμή θα ανταποκριθείς με ένα χαμόγελο, με μια ζεστή αγκαλιά, με ένα χέρι βοήθειας. Είναι επίπονο και δύσκολο, αλλά αν αγαπάς αληθινά, τότε και μόνο τότε, θα απολαύσεις την ίδια μεταχείριση. Πολύ σημαντικό για εμένα είναι, εάν θέλει να πει κάποιος ότι αγαπάει, πρώτιστος να είναι διατεθειμένος να αγαπήσει ο ίδιος, ύστερα θα πρέπει ο σύντροφος του να κάνει το ίδιο.»

Βλέπετε, η αγάπη είναι τόσα και άλλα τόσα. Ας καλώς ορίσουμε, λοιπόν, το 2024 με αγάπη. Ας αγαπήσουμε λίγο περισσότερο, ας αγαπηθούμε, ας πούμε σε όσους αγαπάμε το «σ’ αγαπάω» πιο συχνά, ας δείξουμε λίγο περισσότερο την αγάπη μας. Για σένα, τι είναι αγάπη;

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...