Μήπως φοβάσαι κι εσύ να αποτύχεις;

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

 

Όλοι έχουμε περάσει στιγμές στη ζωή μας που φοβηθήκαμε ή αγχωθήκαμε, ότι το αποτέλεσμα των κόπων μας θα οδηγήσει σε αποτυχία. Έχεις φοβηθεί/αγχωθεί, όμως, ποτέ τόσο πολύ, ώστε να μην προσπαθήσεις καν; Ο φόβος της αποτυχίας είναι ύπουλος. Ποτέ δεν ξέρουμε πότε θα εμφανιστεί.

Τί προκαλεί αυτόν τον φόβο; Οι απαντήσεις μπορούν να ποικίλουν, το σίγουρο όμως είναι πως μπορούν να αναζητηθούν στο παρελθόν του καθενός από μας. Μιας και δεν ζούμε όλοι ακριβώς την ίδια ζωή κι έχουμε αποκτήσει στην πορεία της, διαφορετικές εμπειρίες και προσλαμβάνουσες, τα αίτια του συγκεκριμένου φόβου παρουσιάζουν ποικιλία. Δύο, όμως, αιτίες, είναι αυτές που σημειώνονται ως σημαντικότερες: η επικριτικότητα των γονέων κατά την παιδική ηλικία ή/και μια εμπειρία του παρελθόντος που συνοδεύτηκε από αποτυχία και, συχνά, από το αίσθημα της ντροπής.

Ο φόβος της αποτυχίας μας “αναγκάζει”, υπό μία έννοια, να φερθούμε με ενδιαφέροντες τρόπους. Η απροθυμία να αναλάβουμε δράση, μέσω της προσπάθειάς μας για κάτι, είναι από τους βασικότερους. Άλλα είδη συμπεριφοράς που υποδηλώνουν φόβο ότι θα αποτύχουμε είναι η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η αναβλητικότητα (“procrastination”, για να συνεννοούμαστε), αλλά και η τελειομανία. Όλες αυτές οι εκφάνσεις του φαινομένου, δηλώνουν ότι βιώνουμε ένα άγχος όταν δοκιμάζουμε κάτι του οποίου την έκβαση δεν γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Συνεπώς, αναβάλουμε να το ολοκληρώσουμε, αποφεύγουμε να το προσπαθήσουμε ή αναλαμβάνουμε μόνο δραστηριότητες, στις οποίες ξέρουμε ότι θα τα πάμε καλά.

Υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, για να αμβλύνουμε κάπως αυτό το “πρόβλημα”, υποβαθμίζοντάς το σε “πρόκληση”. Πώς μπορείς να δράσεις;
*Βασική προϋπόθεση, να μην πηγάζει ο συγκεκριμένος φόβος από κάποια σοβαρότερη ψυχολογική ασθένεια. Σ
ε αυτή την περίπτωση, ωφελιμότερο είναι να αναζητηθεί συμβουλή ειδικού.

1. Ένταξε την θετική σκέψη στην ζωή σου

2. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους

3. Επεξεργάσου τα πιθανά αποτελέσματα των πράξεών σου

4. Έχε ένα σχέδιο δράσης στο μυαλό σου

5. Προσπάθησε να σκεφτείς το χειρότερο πιθανό σενάριο κάθε φορά, αλλά και τρόπους να το επιλύσεις

 

Η αλήθεια, είναι πως όλοι μας έχουμε έναν διαφορετικό ορισμό για την αποτυχία. Κάτι που ίσως εμφανίζεται ως πρόβλημα στα μάτια μας, για κάποιον άλλο είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης. Γι’ αυτό, πριν αποφασίσεις να μην διαβάσεις για το μάθημα στο οποίο πιστεύεις ότι θα αποτύχεις και το αφήσεις για την επόμενη εξεταστική, σκέψου απλώς ότι κι ο Χάρρυ Πόττερ απέτυχε ακαδημαϊκά, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να γίνει χρυσούχος.

Καλά αποτελέσματα σε όσους παλεύουν με την εξεταστική τους και καλή επιτυχία σε όσους αγωνίζονται γενικότερα!

Photo by Ian Kim on Unsplash

Πηγή: Why you have the fear of failure

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...