Συνέντευξη: κολυμβήτρια εν μέσω πανδημίας

Αναστασία Τζημαγιώργη

Αναστασία Τζημαγιώργη

Η πανδημία και κατά συνέπεια η καραντίνα μάς έχει πλήξει όλους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Τι συμβαίνει, όμως, με τους αθλητές; Και, πιο συγκεκριμένα, τι συμβαίνει με τους κολυμβητές; Τις απορίες θα μας λύσει η κολυμβήτρια Χριστίνα Σταυρακίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ).

Συνέντευξη

1) Από ποια ηλικία ασχολείσαι με τον αθλητισμό και πώς πήρες την απόφαση να σπουδάσεις στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ);

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τον αθλητισμό όταν ήμουν 4 ετών. Το να σπουδάσω ΤΕΦΑΑ ήταν από τις πιο εύκολες αποφάσεις. Από μικρή είχα να κάνω με τον αθλητισμό, οτιδήποτε άθλημα κι αν ήταν. Δεν έκανα διακρίσεις. Αυτό που με ένοιαζε ήταν απλώς να συμμετέχω. Ειδικά τελευταία που μου δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθώ με μικρά παιδιά, τα οποία προσπαθούσαν να μάθουν και να διασκεδάσουν, ένιωθα ότι ήταν σαν μια «πρόκληση» να κάνω αυτά τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό. Έτσι, τα ΤΕΦΑΑ ήταν το ιδανικό για μένα.

2) Πώς έχει επηρεάσει η καραντίνα τους αθλητές και, συγκεκριμένα, τους κολυμβητές;

Η καραντίνα έχει επηρεάσει δυστυχώς αυτούς που ασχολούνται με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό αλλά και τον πρωταθλητισμό. Εκεί που είχαν τις εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και οτιδήποτε άλλο χρειάζονταν με στόχο να βελτιωθούν, ξαφνικά κόβονται όλα με αποτέλεσμα να έχει αυτό άμεση επίδραση στην ψυχολογία τους. Η ψυχολογία για έναν αθλητή είναι “το Α και το Ω”. Πόσο μάλλον για έναν κολυμβητή. 

Για έναν κολυμβητή το να του κλείσεις το κολυμβητήριο και να μην μπορεί να έρχεται σε επαφή με το νερό είναι σαν να στέλνεις έναν στρατιώτη στον πόλεμο χωρίς όπλο και σφαίρες. Είναι πολύ σημαντικό το να έχεις καθημερινή επαφή με το νερό. Μια μέρα να μην μπεις στην πισίνα , αυτομάτως υπάρχει μεγάλη διαφορά στον ρυθμό, στους παλμούς που πρέπει να δουλέψεις, στα πατήματα μέσα στο νερό. Έτσι, με το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, όλη η σκληρή δουλειά και οι θυσίες που έχουν κάνει εξαφανίζονται μέσα σε μια στιγμή.

Η πανδημία και κατά συνέπεια η καραντίνα μάς έχει πλήξει όλους με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο. Τι συμβαίνει, όμως, με τους αθλητές; Και, πιο συγκεκριμένα, τι συμβαίνει με τους κολυμβητές; Τις απορίες θα μας λύσει η κολυμβήτρια Χριστίνα Σταυρακίδου, φοιτήτρια του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού(ΤΕΦΑΑ).

3) Πόσο εφικτό είναι να μείνεις σε φόρμα με την ξηρά προπόνηση;

Το να μείνεις σε φόρμα με την ξηρά προπόνηση έχει να κάνει και με το άθλημα που ασχολείσαι. Για έναν που ασχολείται με τον στίβο, με το ποδόσφαιρο, δηλαδή όταν το άθλημά του είναι στην ξηρά, είναι λίγο πιο εύκολο σε σύγκριση με έναν αθλητή του υγρού στίβου που το στοιχείο του, η βάση του, είναι το νερό. Συνεπώς, είναι πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Ναι, η ξηρά προπόνηση κρατάει σε φόρμα το σώμα σου και τις μυϊκές ομάδες του σώματος σου, έτσι ώστε να είσαι σε θέση να είσαι έτοιμος κατά κάποιο τρόπο να προσαρμοστείς πιο εύκολα εάν γίνεται στις προπονητικές απαιτήσεις. Ωστόσο, δεν συγκρίνεται με τίποτα με την επαφή με το νερό.

4) Γνωρίζω ότι είσαι εθελόντρια στον Ερυθρό Σταυρό. Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία τον ρόλο σου εκεί;

Η πανδημία με επηρέασε αρκετά ως προς το κομμάτι του εθελοντισμού, διότι λόγω καραντίνας έφυγα από την Κομοτηνή όπου και βρίσκεται το τμήμα και γύρισα στην μόνιμη κατοικία μου, στην Δράμα. Έτσι, λόγω απόστασης, δεν είχα την δυνατότητα να προσφέρω στον συνάνθρωπό μου. Όμως, οι υπόλοιποι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού του περιφερειακού τμήματος Κομοτηνής  δεν πτοήθηκαν. Δεν τους εμπόδισε καμία πανδημία στο να προσφέρουν στον συνάνθρωπό τους όταν τους χρειαζόντουσαν. Απλώς είναι παντού, χωρίς να τους εμποδίσουν οι καιρικές συνθήκες και η πανδημία. Εννοείται, τηρώντας πάντα τα μέτρα προστασίας, ήταν και είναι εκεί.

Ερυθρός Σταυρός
Εθελοντισμός
Ερυθρός Σταυρός
Εθελοντισμός
Previous slide
Next slide

5) Τι μήνυμα θα έδινες στον κόσμο αναφορικά με την γυμναστική εν μέσω καραντίνας, αλλά και γενικότερα την άθληση;

Το φάρμακο για την καραντίνα είναι η άθληση, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω. Είναι ένας τρόπος να διώχνεις μακριά τα θέματα που σε απασχολούν. Δεν είναι ανάγκη να έχει κάποιος ακριβό εξοπλισμό ή να έχει ποικιλία εξοπλισμού. Μπορείς να γυμναστείς και χωρίς να έχεις τίποτα, για παράδειγμα με το aerobic, η τη Zumba. Εκτός από το γεγονός ότι πρόκειται για μια πολύ καλή αερόβια γυμναστική, βοηθάει πολύ και στην ψυχολογία, καθώς περιλαμβάνει μουσική, χορό και κυρίως προσφέρει διασκέδαση και εκτόνωση. Αφιερώστε μία ώρα από την καθημερινότητά σας στην γυμναστική και θα δείτε ότι θα έχετε μεγάλη διαφορά στην ψυχολογία σας αλλά και στο σώμα σας.

Αυτή, λοιπόν, ήταν η Χριστίνα, μια δυναμική κολυμβήτρια η οποία μας έδωσε τόσο απαντήσεις στα ερωτήματα όσο και ώθηση να αθληθούμε, ακόμα και σε συνθήκες καραντίνας. Την ευχαριστούμε πολύ και της ευχόμαστε να επιστρέψει γρήγορα στον “ναό” της, δηλαδή στο κολυμβητήριο.

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...