Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Διακίνησης Ναρκωτικών

Νατάσα Μαραγκού

Νατάσα Μαραγκού

Share on facebook
Share on twitter

Η 26η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και Διακίνησης Ναρκωτικών και θεσπίστηκε το 1987 από τον ΟΗΕ. Στόχος της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το πρόβλημα των ναρκωτικών αλλά και η παρακίνηση για δράση, με σκοπό την λύση αυτού του προβλήματος. Βασική επιδίωξη είναι, φυσικά, να συμβάλλουμε στη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς ναρκωτικές ουσίες.

Τα ναρκωτικά είναι μια μάστιγα που βασανίζουν πολίτες και κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια. Οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον στη χρήση ή και στη διακίνησή τους είναι πολλές και αρκετά περίπλοκες, καθώς συνδυάζουν ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Το σίγουρο είναι ότι συνεπάγονται πληθώρα προβλημάτων για τους χρήστες. Η μακροχρόνια χρήση έχει ως αποτέλεσμα την κακή υγεία των χρηστών, τη μειωμένη προσωπική υγιεινή, τη μετάδοση ασθενειών. Ακόμα, συχνά, επιφέρει νομικές συνέπειες, αλλά και την αποξένωση των χρηστών από το φιλικό και οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών δεν αφορά μόνο ουσίες, όπως τα οπιοειδή, την κάνναβη, τα παραισθησιογόνα, αλλά σχετίζεται και με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τα παυσίπονα και τα υπνωτικά.

drugs

Ας μην ξεχνάμε, όμως, το στάδιο της απεξάρτησης, μιας μακράς αλλά κρίσιμης για την υγεία των χρηστών διαδικασία. Οι δομές απεξάρτησης και περίθαλψης χρηστών πρέπει να αυξηθούν, ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους, στις ανάγκες όσων αναζητούν να απεμπλακούν από τη χρήση ουσιών. Η διαδικασία της απεξάρτησης είναι δύσκολη και οφείλει να είναι εθελούσια, ώστε να οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΕΘΕΑ. Οι οδοί απεξάρτησης είναι πολλοί, (π.χ. απεξάρτηση μόνο με φαρμακευτική αγωγή, μόνο με ψυχολογική υποστήριξη, απεξάρτηση με ή χωρίς απομάκρυνση από την οικία ή συνδυασμός μεθόδων). Συνεπώς, οι πολίτες θα έπρεπε να έχουν επαρκή ενημέρωση σχετικά με τις μονάδες και τις μεθόδους απεξάρτησης, καθώς το ζήτημα της κατάχρησης ουσιών αφορά όλους.

Γιατί είναι σημαντικό το πρόβλημα των ναρκωτικών;

  • Ο εθισμός δεν κάνει διακρίσεις. Μπορεί να πλήξει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, κοινωνικής τάξης, φυλής κλπ. Εν δυνάμει, όλοι και όλες μας είμαστε θύματα. Συγκεκριμένα, μάλιστα, για το 2018, τα στατιστικά έδειξαν ότι το 38% των θανάτων από ναρκωτικά αφορά στις ηλικίες 25-39 και το 48% στις ηλικίες 40-64.
  • Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οδηγεί σε θάνατο, είτε λόγω υπερδοσολογίας (overdose), είτε λόγω θανατηφόρων νοσημάτων.
  • Η χρήση ενεσίμων, κυρίως, ναρκωτικών ουσιών, αμβλύνει την μετάδοση επικίνδυνων νοσημάτων, όπως είναι ο HIV και το AIDS, λόγω της κοινής χρήσης βελονών. Ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, περίπου το 70-90% των ατόμων που νοσούν από HIV είναι χρήστες και, πολύ συχνά, το γεγονός αυτό οδηγεί σε νέα περιστατικά μετάδοσης Ηπατίτιδας C.

smoke drugs

Πριν λίγες εβδομάδες, συγκεκριμένα στις 9 Ιουνίου του οικείου έτους, το πρακτορείο EMCDDA, που μελετά τη χρήση ναρκωτικών στην Ευρώπη, δημοσίευσε νέα δεδομένα. Σύμφωνα με τη μελέτη, ο πρόσφατος εγκλεισμός λόγω της πανδημίας δεν έδωσε τέλος στη διακίνηση, αλλά μετέφερε το εμπόριο στον ψηφιακό χώρο. Ακόμη, η ζήτηση για ορισμένα είδη παρέμεινε σταθερή (π.χ. κάνναβη, αμφεταμίνες), ενώ για άλλα αυξήθηκε (π.χ. κοκαΐνη, μεθαμφεταμίνες). Ωστόσο, για πρώτη φορά στην Ευρώπη, αναφέρθηκαν 46 νέα είδη ψυχοδραστικών ουσιών (psychoactive) μέσα στο 2020.

Πώς μπορείς να βοηθήσεις εσύ;

  • Ενημερώσου για το πρόβλημα. Δεν μπορείς να συμβάλεις στη λύση του, εάν δεν γνωρίζεις τί συμβαίνει!
  • Κάνε δωρεά σε σωματεία που βοηθούν χρήστες σε διαδικασία απεξάρτησης να επανενταχθούν ομαλά στην κοινωνία.
  • Πρόσφερε ως εθελοντής/-ντρια σε σχετικές οργανώσεις και ομάδες της πόλης ή της περιοχής σου.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ως κοινωνία το πρόβλημα των ναρκωτικών και να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη λύση του. Ακόμα, τα κράτη θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους, με στόχο να περιορίσουν και, τελικά, να εξαλείψουν το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης και να εξασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών. Η διακίνηση παραμένει μια από τις πιο προσοδοφόρες εγκληματικές ενέργειες στον πλανήτη, γι’ αυτό και είναι υψίστης σημασίας να δοθούν αποτελεσματικές και επιστημονικές λύσεις στο ζήτημα.

drugs

Υλικό για όσους/-ες δεν θέλουν να ενημερωθούν με τον “παραδοσιακό” τρόπο…

Βιβλία: Smoke and Mirrors, Chasing the Scream, Drug Wars, Requiem for a Dream
Ταινίες: Dallas Buyers Club (2013), Sicario (2015), Requiem for a Dream (2000), Christiane F (1981), Blow (2001)

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Drug War Stats
ΚΕΘΕΑ
Europa.eu
Statista

Διάβασε επίσης!

Ψήφισε το καλύτερο άρθρο για το μήνα...